Heftig maar hoopvol

Tien jaar geleden werden kinderen in de Dominicaanse Republiek massaal verkocht voor seks. Mensen uit Canada, de VS, Europa, Australië en de rest van de wereld reisden ernaartoe om kinderen te misbruiken. In die tijd had je in het Midden-Amerikaanse land meer kans om de jackpot van de loterij te winnen dan veroordeeld te worden als je een kind seksueel exploiteerde. Maar tussen 2013 en 2023 is er veel veranderd in de Dominicaanse Republiek. In 2013 begon IJM de kinderhandel er nader te onderzoeken. Niet lang daarna begon een IJM-team de autoriteiten te ondersteunen om kinderen te bevrijden en te beschermen.

De impact hiervan is tien jaar later duidelijk zichtbaar. Het aantal gevallen van seksuele uitbuiting van kinderen is met maar liefst 78 procent gedaald.  Als rechtssystemen sterker worden, komen criminelen niet langer weg met hun misdaden. Kwetsbare groepen, zoals kinderen, worden zo beschermd tegen gruwelijk geweld. Dat deze aanpak werkt, is in de Dominicaanse Republiek opnieuw zichtbaar geworden. (Overgenomen uit de nieuwsbrief van IJM (International Justice Mission).

Op dit moment draait er in de Nederlandse bioscopen een film met de titel Sound of Freedom. Een zeer indrukwekkende film over moderne slavernij en en seksuele uitbuiting. Het is een zeer aangrijpende film gebaseerd op een waargebeurde reddingsoperatie.