Genieten, ontmoeten en ervaren

Met een mooie ploeg van 18 vrijwilligers zijn we een kleine twee weken in de Dominicaanse Republiek geweest. Er waren oudgedienden mee op reis maar ook een heel aantal nieuwe gezichten. Wat hebben we weer genoten van de mensen, het weer en ons project. We zijn dit jaar aan de slag gegaan in Las Eneas. Het ligt diep verscholen in de groene bergen in de regio Los Anones. In het dorp is geen elektriciteit en geen waterleiding. Wassen en afwassen wordt gedaan in de rivier en schoon drinkwater wordt uit een bron gehaald. De armoede in dit dorp is zeer groot en veel huizen verkeren in slechte staat. De bewoners verdienen een zeer klein inkomen met b.v. fruitteelt of werken als dagloner in de landbouw. Een van de gezinnen die we hebben ontmoet is het gezin van vader Martire van 36 jaar oud, en moeder Maridane van 34 jaar oud en hun negen kinderen. De oudste 16 jaar en de jongste 1 jaar oud is. Ontroerend om te zien hoe blij ze zijn als ze de vorderingen van de bouw zien. Steeds concreter, hun eigen huis met een goed dak, een betonnen vloer en deuren en ramen. Als je de armoedige huisjes ziet waarin de gezinnen leefden, maakt dat toch elke keer weer indruk. Het blijft toch altijd weer anders om armoede te ervaren dan als je er overleest. Jullie betrokkenheid vanuit Nederland hebben we ook als heel bijzonder en fijn ervaren.