Wat we doen

470 latrines

In het gebied waar wij werken hebben veel mensen geen eigen toilet. Vaak zijn er hele primitieve toiletvoorzieningen. Maar mensen doen hun behoeft ook vaak in de natuur. Dit zorgt voor onhygiënische omstandigheden waardoor ziektes zich eenvoudig verspreiden. Wanneer wij voor een gezin een nieuw huis bouwen, bouwen we ook een latrine. Door de bewoners zelf wordt een gat gegraven achter het huis van ongeveer 2 meter diep en een diameter van ongeveer 1m. Hierop wordt een betonnen vloer gestort. Bij het storten van de vloer plaatsen we ook een toiletpot en een gat voor de ontluchting van de put. Boven op de vloer wordt een houten frame geplaatst met golfplaten van zink. Om het zinkwerk te beschermen schilderen we de toiletten lichtblauw. Hierdoor zijn ze goed zichtbaar en wordt het binnen niet al te warm. De put gaat bij een gemiddeld gezin ongeveer 10 jaar mee. Doordat wij de afgelopen jaren vele latrines hebben mogen maken en voorlichting mochten geven over het gebruik hiervan en hygiëne in het algemeen, is er veel minder ziekte onder de bevolking. Ook hebben mensen meer privacy.

Diverse kraampakketten

Door onze partner organisatie Servidores Mundiales is veel gedaan aan voorlichting op medisch- en hygiënisch gebied. Ook zwangerschap en “Family planning” kwamen aan de orde. Zwangere vrouwen kregen rond de 20e zwangerschaps week een kraampakket met verzorgingsproducten voor moeder en baby. Mano a Mano heeft deze voorlichtings campagne mede mogelijk gemaakt.

125 km waterleiding

Het bergachtige gebied waar wij werken heeft geen schoonwatervoorziening. Mensen zijn vaak aangewezen op het water uit de rivier. In diverse gemeenschappen hebben wij samen met de *bevolking een schoonwatersysteem gebouwd. Hoog in de bergen maken we eerst een grote opslagtank. Deze wordt gevuld tijdens regenbuien. Vervolgens hebben worden leidingen aangelegd naar de huizen. Dit is  zwaar werk, omdat de grond hard is en de bergpaden slecht begaanbaar. Bij elk huis plaatsen we (buiten) een tappunt. Hierdoor hebben de mensen beschikking over (relatief) schoon drinkwater. Ook dit heeft een positieve uitwerking op de algehele gezondheid. Er is een water comité opgericht dat de kwaliteit van het water in de tanks kan testen.

1 school

Ons eerste project was de bouw van een school. Een basisschool in Nederland kreeg een nieuw gebouw en wilden iets doen voor kinderen die leefden in armoede. De school in de Dominicaanse Republiek was zeer welkom, de kinderen kregen les onder een zeil met een paar stokken. Bij slecht weer kon er geen les worden gegeven. Er was geen meubilair, geen aparte lokalen enzovoort. De school is gemaakt van betonsteen en betonnen kolommen en een betonnen dak. Hierdoor is het gebouw bestand tegen orkanen. De school is daarom ook gelijk een schuilplaats voor de mensen uit het dorp als er een orkaan overtrekt. Na 10 jaar wordt de school nog steeds intensief gebruikt.

Meer dan 70 huizen

Veel mensen wonen in huizen in een hele slechte staat. Ook zijn er mensen die geen eigen huis kunnen betalen en daarom noodgedwongen (vaak samen met hun kinderen) bij hun ouders inwonen. Heel vaak hebben de huizen slechts 1 of 2 kamers, geen betonnen vloer, zijn lek en erg klein. Wij bouwen nieuwe huizen voor deze aller armste gezinnen. De huizen zijn ongeveer 5 bij 7m en hebben 4 kamers. Een woonkamer, een slaapkamer voor ouders, een slaapkamer voor de jongens en een voor de meisjes. De huizen hebben een betonnen vloer. De onderste meter is van betonsteen, waardoor de houten gevel niet snel aangetast wordt. Het dak is van zink. De slaapkamers worden voorzien van een deur. Het zijn in onze ogen eenvoudige woningen, maar voor de gezinnen is het een wereld van verschil. De huizen bouwen we op grond waarvan de mensen eigenaar zijn, zo voorkomen we dat mensen hun huis kwijtraken als de grondeigenaar het huis ziet.

Ruim 250 vrijwilligers

We proberen elk jaar met een groep vrijwilligers naar de Dominicaanse Republiek te gaan om een project uit te voeren. Elke keer is de groep anders. Het is een bijzondere ervaring om met een groep (deels) onbekenden mensen naar een ver land te reizen en iets te doen voor mensen die bijna niks hebben. Het is een ervaring die je de rest van je leven meeneemt. Een ervaring die je hopelijk op een andere manier laat kijken naar de wereld waarin we leven. De afgelopen jaren hebben meer dan 250 mensen deze ervaring gehad! Ben jij de volgende?