Reisverslag februari 2024

Wat fijn dat je ons weer gaat volgen op onze reis naar de Dominicaanse Republiek. Er wordt dagelijks een verslag geplaatst op deze pagina. We houden je graag op de hoogte!

Ons volgen kan ook op facebook en insta!

Woensdag 21, donderdag 22 en vrijdag 23 februari 2024

Onze laatste werkdag. We starten de dag met de dagopening. Paula had het over de fundering. Een stevig fundament waarop je kan bouwen. In Mattheus staat de gelijkenis over het bouwen van een huis op de rots. Op een rots kan je bouwen. Op God (de rots) kan je bouwen. De afgelopen dagen hebben we 6 huizen gebouwd. Maar we hebben ook aan ons geloof gebouwd. We mochten groeien in geloof. Na de opening was er tijd voor een heerlijk ontbijt. Lekker pap, een eitje en 4 soorten fruit. Aan het einde van de maaltijd werden de laatste bouwzaken doorgegeven. Allemaal in de vrachtwagen. Nog even stoppen bij Mari Louise om een tasje met spulletjes af te geven. Daarna gingen we op weg naar Las Aneas.

Er werd gemeten, gezaagd, getimmerd, er werden latrines in elkaar gezet. De laatste randjes beton werden gestort. We hadden nog veel te doen. Om 12.00 uur stond er een heerlijke pasta lunch voor ons klaar. De buurvrouw van huis 4 trakteerde ons op verse kokos melk. Lekker. Daarna weer aan de slag tot 15.00 uur. Het was tijd om afscheid te nemen van de bouwvakkers en alle bewoners. De laatste foto’s werden gemaakt. Zagen, trappen, hamers enz. verzameld. Inmiddels werd het al een beetje bewolkt. Om half 5 vertrok de vrachtwagen richting centrum. Onderweg werden verrast door een dikke bui. Poncho’s werden aangetrokken. Rafael stopte de auto en gaf ons een zeil waar we onder konden zitten. De kleur van het zeil was natuurlijk Mano a Mano blauw. We reden door de rivier. Even er na stopte de auto nogmaals. Een aantal mensen stapten uit voor een wandeling van ongeveer 1 uur.

Lekker glibberen over de steile paadjes. Een prachtige wandeling. Onderweg kwamen we langs het huisje van Miretchie. Even een praatje gemaakt. Er stonden stenen bij haar houten huisje. Ze krijgt een nieuw huis. Wanneer? We liepen best flink door want na 3 kwartier kwamen we al bij het centrum aan. Daar stonden mensen vanuit Higuarito. Ze kwamen even gedag zeggen. Ook Sylvio kwam nog langs om pakken koffie af te leveren.

Ook vandaag kregen we weer een heerlijke maaltijd. Rijst met bonen, een kippenpootje, sla en avocado. Smullen. Na de maaltijd volgt de evaluatie. Samen onze gedachten gedeeld. Met elkaar gebeden. God gedankt voor al het goede dat we hebben ontvangen. Morgen pakken we al onze spullen in en gaan met de vrachtwagen naar Juan Aqua. Daar stappen we over in de bus die ons allereerst naar Haina brengt.

In Haina brengen we een bezoek aan het kantoor van Compassion. Diverse deelnemers hebben een sponsorkind bij Compassion. Voor sommige is het spannend daar ze voor de eerste keer hun sponsorkind ontmoeten. Na het Compassion bezoek rijdt de bus naar het strand van Juan Dolio. Daar gebruiken we de lunch en genieten we van zee en strand. Aan het einde van de middag rijden we naar de luchthaven. Zullen daar inchecken en lekker pizza gaan eten. Aan het einde van de avond vliegen we richting Madrid.

Daar stappen we over en hopen vrijdagmiddag rond 17.30 uur op Schiphol aan te komen. We kijken terug op een mooi verblijf in de Dominicaanse Republiek. We danken jullie voor sponsoring, de berichtjes, het meeleven en gebeden. We zijn dankbaar dat alles goed is verlopen, dat iedereen gezond is. Bovenal danken we God voor alle zegeningen die we tijdens de voorbereidingen en het bouwproject mochten ontvangen.

Tot ziens en Dios te Bendiga

Nina, Wieke Wijntje, Juul, Jan, Adry, Reinskje, Gerrit, Geke, Ruurd, Tjebbe, Els, Paula, Jolanda, Theo, Loes, Gama, Durk en Conny

Dinsdag 20 februari 2024

Na een intensieve werkdag gisteren en een goede nachtrust, begonnen we weer fris en fruitig aan de volgende werkdag. We startte de dag om 7 uur met de ochtendopening. Het onderwerp voor vandaag was: ‘duurzaam bouwen’. De lezing die hier bijpast is I Korintiërs 3: 10-15. Het gaat hierover het fundament bij het bouwen die je niet kunt veranderen. De overige materialen kun je kiezen. Daarbij kunnen we nadenken hoe wij materialen kunnen hergebruiken. Momenteel een belangrijk onderdeel in ons leven. Hierover hebben we met de groep gesproken. Na een voedzaam ontbijt zijn we met de truck naar onze werkplek gereden.

Deze dag begon met drukkend warm weer. Goed insmeren, gevulde flesjes en een goed humeur zijn daarom nodig om er weer tegen aan te gaan. Wij zitten nu in de afrondingsfase van dit project en er staat nog veel op ons programma. Zoals:

  1. Vloertjes voor de latrines: Vandaag zijn de laatste vloertjes gestort daarmee is dit onderdeel klaar.
  2. Latrineframes: Vandaag twee latrines compleet (inclusief schilderwerk) af kunnen ronden. Twee latrines zijn nog in aanbouw, dus morgen nog werk aan de winkel.
  3. Betonvloeren huisjes: Vandaag zijn de laatste vloeren gestort daarmee is ook dit onderdeel klaar.
  4. Plaatsen binnenwanden: Ook dit onderdeel gaat voorspoedig. Morgen wordt dit afgerond.
  5. Monteren ramen: Twee deelnemers van de groep monteren de ramen in alle huisjes. Inmiddels 4 huisjes klaar. Morgen nog 2 afronden.
  6. Aftimmeringen en sierlijsten: Dit is nog in volle gang. Als dit klaar is, krijgt het huisje een mooie uitstraling.

Morgen hebben wij onze laatste werkdag op de bouw. Hopelijk kunnen wij, met de royale hulp van de Dominicanen die we al steeds krijgen, de laatste werkzaamheden allemaal afronden.

Op deze manier samenwerken en bouwen met de nieuwe bewoners maakt iedereen blij en dankbaar!

Veel leesplezier en een warme groet van Geke en Gerrit.

Maandag 19 februari 2024

Hallo allemaal,

Na een gezellig weekend is het vandaag weer tijd om heerlijk aan het werk te gaan. Maar we beginnen de dag eerst om samen te zingen en na te denken over een gedeelte uit de Bijbel. Ora et Labora (bidt en werkt) is het thema waar we samen over nadenken. Je geloof handen en voeten geven is de reden dat we hier mogen zijn. Dan is het tijd voor ontbijt waarna we ons klaarmaken voor vertrek.

Zoals gewoonlijk worden we met de truck opgehaald die ons naar de bouwplek brengt.
Sommigen lopen alvast vooruit om te genieten van de rust in de natuur. Na veel gehobbel komen we op de bouwplek aan waar we eerst samen in gebed om de dag in handen van de Heer te leggen. Er is weer veel te doen en na het verdelen van de taken gaat iedereen aan de slag. Op het programma staan het aftimmeren van de huisjes, het vastzetten van de ramen, betonvloeren storten en afwerken, en het in elkaar zetten en plaatsen van latrines.

Het is februari, maar hier is het meer dan dertig graden, wat soms wel eens wat vreemd voelt. Maar het werk vordert gestaag en iedereen is zoals gewoonlijk goed gemutst. Vanmorgen hebben we kennis mogen maken met het dorpshoofd die de belangen van de inwoners behartigd. Bij alle klussen werken  zowel vaders, moeders, en kinderen mee wat dit project extra bijzonder maakt. Rond half vijf is het tijd om te stoppen dus ruimen we onze spullen op en stappen samen weer in de laadbak van de truck om vervolgens naar het logeerhuis terug te hobbelen.

Het was weer een bijzondere dag met veel indrukken en na een heerlijke maaltijd en een ontspannen avond is het weer tijd om het bed op te zoeken. Morgen is het weer vroeg dag om weer verder te werken in dit prachtige project.

Hartelijke groet van Theo Bergstra

Zondag 18 februari 2024

Beste lezers.

Vandaag, zondag een rustdag. En in het thema van verandering verliep deze anders de andere jaren. We zouden naar een lokale kerk gaan maar dat was niet mogelijk. Er zijn lokale verkiezingen en alle kerken en culturele voorzieningen zijn dicht. Er is besloten dat we een dagopening en -sluiting houden en zo samen toch een uur ‘kerkdienst’ hebben.

We hadden de luxe dat we een uur later mochten opstaan. Dat was wel lekker want gisteravond waren we laat terug uit de stad. Rustig ontbijten met een gekookt eitje en heerlijk vers fruit. De ‘dominee’ had nog even wat tijd nodig. De dagopening/kerkdienst begon daardoor een kwartiertje later, kwart over 9. Het scheppingsverhaal werd gelezen en we luisterden naar Sela:’Ik zal er zijn’. In drietallen werden we op pad gestuurd om op zoek te gaan naar dingen (in de natuur) waarin je God herkent. De rivier was een geliefde plek. Na die tijd bij de koffie werden de ervaringen en verhalen gedeeld in de groep. Mooi om zo naar de omgeving van onze verblijfplek te kijken.

Na de lunch met heerlijke pastasalade maakte iedereen zich klaar om te wandelen en een bezoek te brengen aan een vorig project. Deze keer Arroyo Mingo en El Gramaso, een project uit 2019 en 2020. Een paar van de groep hebben hier gewerkt en het weerzien was allerhartelijkst. Een paar huizen waren prachtig geverfd! Het grootste deel van de groep ging daarna terug wandelen met als gids Carmito. De anderen (4) zijn teruggegaan naar het Centrum voor een rustige middag verder. In kleine groepjes kwamen de wandelaars terug. Een paar hadden een andere afslag genomen (of waren verdwaald….) maar hadden dan wel weer een mooie ontmoeting met een bewoner die Mano a Mano kent van voorgaande projecten.

Na uitwisselen van de avonturen was het tijd om te eten. Deze keer een wrap en patatjes!! En nu zijn we in afwachting van de tweede ‘helft’ van de kerkdienst.

Morgen mogen we weer aan het werk bij onze huizen en latrines. Wat moet er nog gedaan worden? Wie gaat waar aan het werk? Beton storten, ramen monteren, afwerking van de huizen, binnenwanden? Nog genoeg te doen de tweede week!

Iedereen een goede (werk)week gewenst!

Groet, WiekeWijntje  

Zaterdag 17 februari 2024

Lieve volgers,

Het is weer 6 uur en we mogen opstaan. Beneden staat de koffie al weer klaar en wordt het ontbijt voorbereid door Aida en Yasmin. Op het dakterras is het genieten van de sterrenhemel. Langzamerhand komt iedereen uit bed en om 7 uur start de dagopening. We hebben het dit keer over Vernieuwing in de kerk. Jongeren hebben vragen aan de kerk gesteld. Hoe kunnen wij ze binden en boeien? We hebben met elkaar hier over gesproken. Hierna volgde het lekkere ontbijt: spiegelei met een worstje en maar liefst 4 soorten fruit. Vandaag wordt er ook gewassen. Fijn dat dit gebeurt. Daarna weer hobbel de bobbel in de vrachtwagen naar het werk. Daar ging iedereen weer in diverse samenstellingen aan de slag. Om 12 uur konden we zeggen dat er inmiddels in 1 huis een betonnen vloer is gestort. Alle binnen wanden zijn afgetimmerd in huis 4,5 en 6. Ook de nokken zijn gereed in alle 6 huizen. Er zijn 2 latrine vloertjes gestort. Ook waren er weer diverse mooie gesprekken met de bewoners van Las Aneas. Tip.. neem een tolk mee. Om half 1 begon ons weekend. De werkkleren gingen uit en de korte broeken gingen aan. Werkschoenen werden uitgegooid en de slippers kwamen tevoorschijn. Op naar Santo Domingo. Daar aangekomen gingen we in groepjes de stad in. Helados Bon werd natuurlijk niet overgeslagen. De ijsjes smaakten heerlijk. Er werden diverse boodschappen gedaan voor thuis. Voor insiders. De groeten van Freddy. En de wifi hotspots werden opgezocht. Om 5 uur zaten we op de trap van de Mercado te wachten op de bus. Deze kwam stipt op tijd en daarna gingen we op weg naar de Provocon; ‘hét kippenrestaurant’. We hebben een halve dag gewerkt en een halve kip gegeten. Maandag gaan we de hele dag werken…. dus… Na Provocon volgt er uiteraard nog een toetje. We smulden weer van een lekker ijsje. Na het avondeten volgde weer een busrit tot aan Juan Aqua en het laatste stukje weer met de truck. Tijdens de busrit werd er uitbundig gezongen uit de busbundel. Het is nu 21.45 uur. We stoppen er mee. Iedereen een mooie zondag toegewenst vanuit de Dominicaanse Republiek.

Nina en Conny

Vrijdag 15 februari

Vanochtend weer vroeg uit de veren om met elkaar de dag te beginnen, met het zingen van een aantal liederen en waarbij Paula ons meenam in de muziek. Ze had een aantal top veertig liederen die ze liet horen maar de tekst die in het lied gebruikt wordt kan ook zo maar beluisterd worden als een gospel of worship lied. Ik kon deze liederen niet maar ik heb hetzelfde met het lied; ‘Bridge over troubled water’ van Simon en Garfunkel het is natuurlijk een liefdeslied maar de tekst zou net zo goed een geschreven kunnen zijn als een christelijk lied.

Na weer een heerlijk ontbijt met pannenkoekjes en veel vers fruit en de nodige ochtendrituelen weer met z’n allen op de truck naar de werkplaats. Een aantal mannen gaan alvast lopend vooruit en worden opgepikt door de truck. Het is zo heerlijk om ’s ochtend te wandelen in dit prachtige gebied. Groetend door de vele mensen die we tegenkomen.

Gistermiddag na de lunch was groep 3 dat is de groep waar ik onderdeel van ben aangekomen bij het tweede huis dat door ons gebouwd moest worden. Hier komen vader Martire van 36 jaar oud, hij werkt in de landbouw en moeder Maridane van 34 jaar oud en hun negen kinderen te wonen in de leeftijd waarvan de oudste 16 jaar en de jongste 1 jaar oud is. De hele opbouw moest nog gedaan maar na een middag hard bikkelen stond het hele gebeuren erop, incl. de dakspanten. Ook  een gedeelte van de wand betimmering was gedaan. Nadat wij om een uur of half vijf naar huis gingen zijn de bouwvakkers nog even doorgegaan en toe we vanochtend aankwamen lagen de dakplaten erop.

Vanochtend met elkaar de rest van de betimmering aangebracht en is het huis klaar voor het leggen van de betonvloer. Vanmiddag voor het eerst van mijn vele bouwwerkzaamheden een latrine in elkaar gezet. Ik heb vele dingen gedaan maar dat nog nooit, maar ook dat is gelukt. Omdat er op de weg een plekje was wat redelijk vlak was stonden we wel in de brandende zon te werken. We zijn nog niet in de gelegenheid geweest om nader kennis te maken met de familie maar willen dat wel graag doen. Het is alle dagen prachtig weer en hoewel het hier behoorlijk kan plenzen hebben we nog geen spatje gezien en daardoor gaat het ook zo snel met de bouw.

Groep 2 is bezig met een huis voor een moeder van 5 kinderen waar geen vader aanwezig is. Gistermiddag kwam ze met het trieste verhaal dat ze niet aan water kon komen voor het maken van het cement voor de vloer. Het water moet van ver worden gehaald en zelf kan ze het niet en haar zoon van 14 zou het wel kunnen maar hij kon bijna niet lopen vanwege een dikke knie. Er zou bij haar dus geen vloer aangebracht kunnen worden, maar wij hebben een God die in alles voorziet. Vanmiddag kwam er een truck met 3 grote vaten met water voor haar waarmee de tonnen gevuld konden worden met water voor het cement. Zelden iemand zo blij en dankbaar gezien.

Morgen gaan we tot twaalf uur werken en morgenmiddag gaan we Santo Domingo bezoeken.

Lieve groet namens groep 3: Geke, Reinskje, Paula, Durk, Juul en Jan

Donderdag 15 februari 2024

Wat leuk dat jullie vandaag, 16 februari weer lezen hoe onze dag is verlopen!

De wekker ging om 6.30 uur zoals elke morgen. Snel wassen en aankleden zodat we weer klaar zijn voor een nieuwe dag. We begonnen met de dagopening en het zingen van liederen die over de toekomst gingen. Lichtstad met uw paarlen poorten zongen we o.a. Een mooi lied wat gaat over onze toekomst als we op de nieuwe aarde mogen wonen waar geen pijn en verdriet meer zal zijn en waar we voor eeuwig bij God en Jezus mogen wonen in volledige harmonie. Wat een toekomst!

Daarna het ontbijt wat weer keurig verzorgd was. En toen naar de bouwlocatie. We gingen weer naar hetzelfde huis waar we al een paar dagen aan werken om de buitenkant af te timmeren.

We waren verbaasd  want de timmermannen hadden het zinken dak er al op gezet! Dus het werd al een echt huis. En zo konden wij in de schaduw werken, althans gedeeltelijk. Twee van ons troffen vast de voorbereidingen voor de latrine. Gelukkig was het gat al gegraven, erg zwaar werk met de harde grond, en allemaal met de hand! Chapeau! Ondertussen liepen er kinderen en de moeder die er met haar gezin gaat wonen omheen. Ze hadden al veel water gehaald uit een bron en deden dat in een vat. Dat wordt binnenkort gebruikt om cement te maken voor de vloeren. Dat moet een tijdje drogen en dan komen we weer bij dit huis terug om de binnenwanden af te timmeren met planken (net als de buitenkant). In de tussentijd konden de meesten van ons beginnen aan de volgende 3 huizen. Samen met Ruurd maakte ik het huis waar we al aan werkten verder af. Ook maakten we een soort bord wat we gaan versieren met bloemen (de nieuwe bewoonster houdt daar zo van) en dan hangen we het op de voorkant van het huis. De kinderen kregen een lolly van ons, wat ze erg lekker vonden.

Ze speelden met wat restafval van ons m.a.w. ze spelen hier met bijna niks en zijn heel lief en vrolijk! Zo bijzonder om mee te maken. Om 16.30 uur gingen we weer terug met de vrachtwagen. Voor de wandelaars onder ons, zij konden het laatste stuk wandelen. Gama, Jolanda en ik gingen ook mee. Onderweg vertelde Gama van alles over de vegetatie, wat heel leerzaam was. Hij is hier opgegroeid vandaar! Jolanda en ik moesten naar de WC, en Gama vroeg aan een paar mensen die op hun terras zaten voor hun huis of wij daar mochten. De reactie was, natuurlijk altijd!
Er werden nog speciaal servetten gebracht i.p.v. toiletpapier. Ook kwamen we kinderen tegen die uit school kwamen (ze hebben speciale kleding aan, net als wij) en wilden graag een high five van ons, zo leuk!

Bij het centrum aangekomen roken we dat we weer een heerlijke maaltijd zouden krijgen. Deze keer een varkenslapje in jus, gekookte aardappelen en broccoli. Heerlijk om niet te hoeven koken na een dag hard werken. Vanavond maar weer op tijd naar bed, want morgen gaan we weer verder met bouwen, maar ook  weer mensen ontmoeten. Ik voel me bevoorrecht wat ik hier allemaal meemaak! Zeer bijzonder!

Een vriendelijke groet van Loes Dotinga.

Woensdag 14 februari 2024 – Valentijnsdag.

Ook hier wordt aandacht aan besteed. Vanmorgen vroeg de tafel gedekt met servetjes met hartjes. Slingers met hartjes werden opgehangen. Luchtballen in de vorm van een hart en een stukje chocola maakte het geheel compleet. De dagopening was bijzonder. Paula verzorgde de dagopening aan de hand van een soort memory spel. In het spel kwamen kaartjes voor met goede eigenschappen en minder goede eigenschappen. Minder goede eigenschappen kun je bij Jezus laten, goede eigenschappen mag je inzetten. Mensen kunnen goede eigenschappen aan je zien. Na de dagopening was er een lekker ontbijt. Scrabbeld eggs, een stukje brood, ananas, meloen en papaja. Voor de liefhebber was er ook nog conflakes. Smullen dus!

De vrachtwagen bracht ons over hobbelige wegen naar de bouwplaats. De vrachtwagen kan niet bij de huizen in aanbouw komen omdat de weg te steil is. Het laatste stukje lopen we. Op de bouwplaats aangekomen, zagen we dat de bouwvakkers al aan de slag waren gegaan. Ook wij pakte de zaag, hamer weer op en gingen verder met ons werk van gisteren. Vandaag was het best wel warm. Veel gedronken, pepermunt en drop ging in het rond. De koffie was erg lekker halverwege de ochtend. We hadden zelfs een cakeje bij de koffie. Er is druk gezaagd en getimmerd vandaag. Bij alle 3 de huisjes zijn de wanden op hoogte.

Het hoogste punt van huis 3 is bereikt. Naar goed Fries gebruik, is de vlag in top gebracht en het Friese volkslied gezongen (zie facebook Mano a Mano). Er was geen pannenbier maar wel een lekkere lolly voor de kinderen. We bouwen een huis voor Neidy Maria en José Manuel. Zij en haar man hebben 5 kinderen. De oudste dochter van 14 jaar woont bij oma. De andere 4 kinderen, José Manuel (12 jaar), Paula Daniela (9 jaar), Louise Miquel (7 jaar) en Louise Angel (5 jaar) wonen bij papa José Manuel en mama Neidy Maria. José Manuel werkt in San Christobal. Hij werkt daar 14 dagen en komt dan enkele dagen naar huis. Zo heeft hij enkele dagen voordat wij kwamen, geholpen met de fundering van het huis. Als hij straks weer thuis komt, is het nieuwe huis gereed. De kinderen gaan naar school. De school begint om 8 uur. De kinderen lopen naar school, een wandeling van 1,5 uur. Het is nog donker als ze naar school gaan. Ze hebben school tot 16.00 uur. Hierna volgt weer dezelfde wandeling. De kinderen maken dus lange dagen. Op school krijgen ze een maaltijd. Het is niet vanzelfsprekend dat er thuis voldoende eten is. Neidy Maria heeft niet altijd voldoende geld om eten te kopen. Het huidige huis heeft geen waterleiding of elektriciteit. Het mooie nieuws is dat bij het nieuwe huis wel waterleiding komt. We hebben de buis al zien liggen. Dit wordt gefinancierd door de regering. Op dit moment haalt Neidy Maria water uit een bron in de buurt. We hadden een mooi gesprek en waren onder de indruk.

Inmiddels was het tijd om naar het centrum te gaan. De vrachtwagen stond weer op ons te wachten. Halverwege de route stapte diverse mensen uit om de weg al wandelend te vervolgen. Onderweg werd er cola gekocht. In het centrum stond een heerlijke maaltijd voor ons klaar. Nu is het 20.00 uur. Er worden spelletjes gedaan en dagboekjes worden bijgewerkt.

Jolanda en Conny

Dinsdag 13 februari

Na een korte nacht waren we vroeg wakker. Een drukke, spannende dag voor de boeg.  We verbleven in Casa Misionera. Een prima plek om onze eerste nacht te verblijven. Er was een heerlijk ontbijt voor ons gemaakt, lekker.

We  begonnen deze dag met een dagopening. Het onderwerp was Psalm 23, ‘de Heer is mijn Redder’. We spraken hierover  dat we in een drukke, gejaagde tijd leven. Dat de maatschappij en sociale media het nodige van ons vragen. Daar kunnen we last van hebben zodat de gevolgen groot kunnen zijn. Hoe de omstandigheden ook zijn, we mogen onder Zijn bescherming leven. Deze opening is ook bedoeld om duidelijk te maken dat we de komende tijd deze druk op ons aan de kant mogen schuiven. Deze periode in de Dominicaanse Republiek gaan wij ervaren hoe het is zonder die druk. Dus alle tijd voor onderlinge contacten, aandacht voor elkaar en de mensen die we op de bouwplaatsen ontmoeten. Dat maakt het dat het ‘de tijd van je leven’ maakt.

Na de dagopening hebben we onze koffers gepakt en zijn we met het busje vertrokken naar Het Centrum met een overstap naar de pick-up vanwege slechtere wegen hoog in de bergen. Daar aangekomen kennis gemaakt met de mensen die ons deze periode verzorgen, qua vervoer, eten en drinken etc. Na de lunch zijn we naar de bouwplaats vertrokken.

Op de bouwplaats aangekomen, hebben we kennis gemaakt met drie gezinnen  waarvoor wij een huisje gaan bouwen. Het lokale bouwbedrijf had de gemetselde wanden al gemaakt. Hierop kunnen we de houten constructie bouwen.  Hiervoor zijn we in  groepen verdeeld en meteen aan de slag gegaan. Na 2 uren was er al behoorlijk resultaat. Zie de foto’s.

Half 5 zijn we richting Centrum gereden waar een heerlijke warme maaltijd voor ons klaarstond. We kijken terug op een warme, intensieve  eerste bouwdag .

Een warme groet van Gerrit en Geke

Maandag 12 februari

We hebben er lang naar uitgekeken. Vandaag is het de dag dat er een groep van 18 mannen en vrouwen op pad gaan richting de Dominicaanse Republiek. We zijn blij dat er diverse nieuwelingen in de groep zitten.

Vanochtend begon de dag vroeg. We kwamen om 7.00 uur bijeen op Schiphol. Er waren wat strubbelingen met enkele paspoorten maar die werden vakkundig weggewerkt door Willie (op ons hoofdkantoor). Lang leven de telefoon. Hierna ging al de bagage op de band en hadden we onze handen vrij. Voor dat we door de douane gingen, hebben we met elkaar gebeden en om een zegen gevraagd voor onze reis. De reis verliep spoedig. We kwamen netjes op tijd aan in de Dominicaanse Republiek. Hier stonden Pedro, Franklin en Oné al op ons te wachten. Alle bagage werd snel ingeladen. Daarna per bus (met gordijntjes) onder weg naar ons slaapplaats. We slapen dit keer in Missionair… Een prachtige plek met een klein zwembad. We werden welkom geheten door Nelson. Er stond brood en lekkers voor ons klaar in de keuken. Inmiddels heeft iedereen gegeten. Sommige gaan nog even genieten van het zwembad, andere gaan richting hun bed. Lekker slapen, het was een lange dag. Op mijn horloge staat 04.00 uur (Nederlandse tijd). Tijd om te stoppen. Morgen volgt een verslag van ons plekje in de bergen.

Conny