Terugblik op een prachtig project


Na 2 weken vrijwilligerswerk zijn we 25 november weer veilig thuisgekomen in Nederland.
Het project in het binnenland vond dit jaar plaats in Higuerito, een klein dorp met ongeveer 15
huizen. Het ligt diep verscholen in de groene bergen aan de rivier. In het dorp is geen elektriciteit en geen waterleiding. Wassen en afwassen wordt gedaan in de rivier en schoon drinkwater wordt uit een bron gehaald. De armoede in dit dorp is zeer groot en veel huizen verkeren in slechte staat.
De bewoners verdienen een zeer klein inkomen met b.v. fruitteelt of werken als dagloner in de landbouw.


Tijdens de bouw namen we ook de tijd om met de (toekomstige) bewoners te praten. Tijdens deze gesprekken werd duidelijk dat er niet alle dagen een volledige maaltijd is maar dat er dan alleen rijst wordt gegeten. Bijzonder was ook het verhaal van moeder Rosa. Ze vertelde dat ze iedere dag naar de kerk te gaat om te zingen en te bidden en daarbij neemt ze haar bijbel mee, maar lezen kan ze zelf helaas niet.


Een andere familie waar we een huis voor hebben gebouwd is het gezin van Rafaël en Unice en de kinderen Yaneidi van 17 jaar, Carlos van 8 jaar en kleindochter Yaneizi (moeder is Yaneidi) van 3 jaar oud.
Ontroerend om te zien hoe blij moeder Unice is tijdens het bouwen van haar nieuwe huis.
Deze blijdschap en dankbaarheid tonen de inwoners door ons te verwennen met fruit zoals sinaasappels en bananen. Van het weinige wat men zelf heeft wordt dan ook nog gedeeld!


De hartverwarmende ontmoetingen met bewoners die zo ontzettend blij en dankbaar zijn maken ons rijk aan onvergetelijke indrukken! We mochten samen opnieuw ervaren dat Gods liefde tastbaar wordt en ons verbindt met de bevolking van de Dominicaanse Republiek, mensen die rotsvast vertrouwen op God.