Mano a Mano

Project: Higuerito

Omschrijving project

In november 2022 gaan we op project naar Higuerito, een klein dorp in een het bergachtige binnenland van de Dominicaanse Republiek. Higuerito ligt in het gebied waar Mano a Mano al jaren actief is. Mensen leven hier in erbarmelijke omstandigheden en hebben vaak nauwelijks voldoende eten en dringen, laat staan geld voor goede huisvesting. Vaak zijn de huizen in zeer slechte staat: een vloer van modder, houtenmuren met gaten, een lekkend dak. Bovendien zijn de huizen vaak veel te klein.

Het nieuwe huis

Alle gezinnen krijgen een nieuw huis. Het huis bestaat uit één woonkamer en drie slaapkamers. Hiervoor is bewust gekozen. Naast een slaapkamer voor de ouders is er een slaapkamer voor de jongens en meisjes van het gezin. Dit zorgt ervoor dat er meer privacy is voor alle gezinsleden, een belangrijke voorwaarde voor een menswaardig bestaan. De huizen zijn duurzaam, toekomstbestendig en passen qua materiaal en afmeting goed in de omgeving. Een belangrijke voorwaarde voor een nieuw huis is dat de bewoners zelf eigenaar zijn van de grond. Hierdoor voorkomen we dat een eventuele grondeigenaar de woning verkoopt en er met de “winst” vandoor gaat.

Latrine

Naast een nieuw huis krijgen de bewoners ook een latrine (toilet). Deze wordt naast het huis gebouw op een grote kuil. Deze moet door de bewoners worden gegraven. Er is geen riool en schoon water is te ‘kostbaar’. De bewoners krijgen instructies en hulpmiddelen voor het schoonmaken van het toilet. Dit zorgt voor een aanzienlijke verbetering in de gezondheid van de bewoners.

Vrijwilligers

In november gaan we met een groep vrijwilligers naar de Dominicaanse Republiek om samen met de bewoners en de medewerkers van het lokale bouwbedrijf de werkzaamheden uit te voeren. Naast dat de vrijwilligers praktisch hun handen uit de mouwen steken, komen ze ook in aanraking met de cultuur en leren ze de mensen kennen voor wie ze aan het werk zijn. Tijdens het project is er ook tijd om met elkaar te praten over de dingen die we zien en meemaken. Elke ochtend is er een dagopening, waarbij we de bijbel openen en is er tijd voor gebed. Op deze manier werken we ook aan een positieve impact voor onze vrijwilligers.