Arroyo Mingo (vanaf 14 februari 2019)

Hartelijk welkom om onze belevenissen te volgen. We proberen iedere dag een verslag van de dag te plaatsen. Soms lukt het niet vanwege de verbindingen. Ook via onze Facebook pagina kun je ons volgen.

Donderdag 21 februari 2019

Vannacht hadden we een dikke bui regen. Hier was vanmorgen niet zoveel meer van te zien. In de ochtendopening werd gesproken over de genezing van een verlamde (Johannes 5 vers 1-19). Een heerlijk ontbijtje volgde. Hierna gingen we spoedig op pad richting de bouwplaats. Daar aangekomen ging een ieder naar zijn plekje. De dames van het playwoodteam hebben ook vandaag weer vakwerk afgeleverd. Janny, Nancy, Willie S. en Gerrit V. zijn gestart met het storten van latrine vloertjes. Inmiddels zijn er 3 vloertjes met wc pot gereed. De bouwers van Tasicar hebben de houten frames voor de latrinehuisjes al klaar. Deze worden volgende week op de vloertjes gezet. Hierna alleen de beplating er om heen en klaar zijn de latrines. Als laatste volgt dan nog een leuk blauw kleurtje. Maar dat is pas volgende week. Morgen gaat de latrine groep weer verder met het storten van vloertjes. In huis 1,2,3 en 4 zijn ramen geplaatst. Ook zijn er al huizen voorzien van deuren. In tegenstelling tot andere projecten krijgen nu alle slaapkamers een deur. Ook nieuw in dit project is dat de randjes rondom het huis breder zijn. Willie S. is vandaag naar de kapper geweest. Haar kapsel is nu voorzien van diverse vlechtjes. Staat leuk. Marco, Anita en Gerry zijn gestart met huis nummer 9. Dit huis ligt aan de andere kant van de rivier. Anita kreeg een lift. Iemand met een  brommer heeft haar even naar de overkant gebracht. Super. Wat een service. Reinskje is vandaag op bezoek geweest bij Augustina (project november 2019). Ze heeft foto’s afgeleverd die ze vanuit Nederland had meegekregen. Het gaat goed met Augustina. Jullie krijgen de hartelijke groeten. Reinskje kwam ook Orlanda tegen. Reinskje heeft  enkele huizen van november 2019 bezocht en tot haar verrassing zag ze in 1 van de huizen een foto van Jan P. Even nog een berichtje voor Herman en Pietje van der Werf. Elke dag maken we gebruik van jullie latrine (gebouwd in project ?). De latrine is nog in goede staat. Heeft een prachtige Mano a Mano kleur wc borstel.

Om 16.00 uur was er een kerkdienst in het dorp. Een speciale dienst want er

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_1655.jpg

werden volwassene en kinderen gedoopt. De kinderen hadden allemaal hun mooiste kleren aan. Zag er prachtig uit. Aan het einde van de middag kregen we bezoek van Mercedes en Daniel Rodriquez. Leuk als oude bekende een bezoekje brengen. De take 5 competitie start weer (doen we elke avond) dus ik stop er mee. Groetjes van de groep, Conny


Woensdag 20 februari 2019.

Gisteren hadden we een bewogen dag. Jan en Adry zijn naar Nederland vertrokken vanwege familie omstandigheden. Inmiddels weten we dat ze veilig thuis zijn aangekomen.

De wekker liep weer af om 6.00 uur. Plassen, wassen en op zoek naar het eerste kopje koffie. Heerlijk momentje van de dag. Het eerste kopje koffie. Onze ochtendopening ging over Johannes 3 vers 1-15. De Samaritaanse vrouw. Vragen om water. Hierna hadden we een Dominicaans ontbijt. Mangú een soort zuurkool maar dan anders) stevige kost en erg lekker. Zo rond half 9 gingen we richting de bouwplaats. Elke dag is het weer een leuk tochtje met de vrachtwagen. De juffen en de meesters van de school (waar we langs rijden) zijn niet blij met ons. De kinderen rennen namelijk uit het lokaal zodra de vrachtwagen met Nederlanders voorbij rijdt. Op de werkplaats aangekomen, wordt het werk verdeeld. Een aantal mensen gaat naar huis 1,2 en 3 om vloeren te storten. Het kwam erop neer dat 5 dames van de groep cement maakten en de kruiwagen vol schepten (het kan maar even duidelijk zijn). Huis 1 en 2 hebben nu een mooie vloer. De andere hebben timmerwerkzaamheden verricht in huis 3. Daar zijn o.a. de binnenwanden bevestigd. In huis 4 is ook hard gewerkt. We hebben een nieuw team en dit we noemen we het Playwoodteam (Geke en Alice). Ze zijn heel goed in het bevestigen van binnenwanden. Zelfs de afstand tussen de spijkerplaatsen wordt gemeten. We weten dat er mensen in onze achterban zijn die dit zeer op prijs stellen. We spreken onze talen heel goed. Als we aan een Dominicaanse bouwvakker  vragen:  “Can you take care of my puntje?” dan levert dit een geslepen potlood op. Nog iets om te melden. 1 van de heren wilde naar de latrine. Deze was bezet. Er zat een kip op het toilet. Anita heeft in haar eentje kinderwerk gedaan. Ze heeft een groepje vrouwen en meisjes macramé geleerd. Nancy voelt zich zo thuis. Ze heeft aan een dame in het dorp gevraagd om even haar haren te doen. Nancy liep na enige tijd rond met grote rollers. Het resultaat mocht gezien worden.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DSCF1095.jpg
Nancy met rollers !!!!

Marco heeft zijn krachten uitgetest. Hij heeft bijna gewonnen met armdrukken. Hij werd een goeie tweede (van de twee). Ook vandaag hebben we ons weer keurig aan het thema gehouden. Een aantal dames hadden een goed gesprek met de toekomstige eigenaresse van huis 1. Janirka is 27 jaar. Heeft 3 kinderen: Jason, Willy en Jasmelie. Janirka haar man helpt met het bouwen van de huizen. Zijn eigenlijke werk is taxi chauffeur van een motor. Ze kijken er naar uit om in het nieuwe huis te gaan wonen. Jasmin en Aida hebben weer lekker gekookt. We kregen Sancocho (bonensoep met van alles wat er in gevallen is), rijst en salade. Ook kregen we nog een prutje (aubergine volgens Dominicaans recept). Heerlijk. We worden verwend.

Willie S. en Conny

Nagekomen bericht. Deelnemer GB te B scoort inmiddels beter. Beste stand ooit 16 punten.


Dinsdag 19 februari 2019

Een nieuwe dag met nieuwe kansen. Dus stappen we weer vroeg uit bed. We hebben een ochtend opening over Nee zeggen. Keuzes maken. Soms moet je even nadenken voordat je Ja zegt. Dit naar aanleiding van Daniel 1 vers 1 t/m 21. We hebben hier nog even over nagepraat en zijn toen gaan ontbijten. Hierna pakte iedereen de rugzak met dropjes, zonnebrand, pleisters, muggenspul en gevulde waterflesjes. Helemaal gereed konden we weer op weg naar de bouwplaats om verder te gaan aan de huizen. Onze dag zat weer vol met meten, zoeken naar het juiste plankje, zoeken naar de oplossing voor een technisch probleem en timmeren. Tussendoor wordt er gesproken met de toekomstige bewoners en dat levert soms mooie dingen op. In het huis voor mevrouw Isidra Baez helpt een meneer mee. Zijn naam is Kola. Kola vertelt dat hij vroeger als klein kind is opgevangen door Isidra toen zijn moeder was overleden. Nu helpt hij graag mee aan het nieuwe huis voor Isidra.  Kola woont ook in de buurt van het nieuwe huis. Het huis voor Isidra wordt gebouwd door Jan P., Wieke W., Willie S., Betty, Gerrit V. en Conny. Marco is de hele dag bezig geweest met afdeklatjes rond de ramen. Geke had het druk met zand zeven. Dit hebben we nodig voor het beton van de vloeren. Andre, Anita en Alice hebben de voor- en achtergevel van huis 5 getimmerd. Marijke en Willie deden de zijwanden en de hal. Van huis 5 is bijna het houtwerk klaar. Jaap heeft de kinderen van huis 7 vermaakt. Ze hebben samen gekleurd en iets met bellenblaas gedaan. In huis 4 en 5 heeft Marijke met moeders en kinderen armbandjes gemaakt. Om 15.45 uur ging er een groep van 7 personen wandelen. Ze genoten van een prachtige wandeling van de bouwplaats naar het centrum. Na een wandeling van bijna 2 uur klimmen en dalen, kwamen ze thuis. Precies op tijd want om 18.00 uur was het tijd voor de avondmaaltijd. Nu is het 19.30 uur. Er wordt gepuzzeld, gelachen, gelezen en gepraat. We kijken terug op een mooie dag.

Groetjes van de Mano a Mano groep


Maandag 18 februari 2019

Iedereen springt al voor dat de wekker gaat met plezier uit bed (6.00 uur). Ons goedemorgen gesprek ging vandaag over Samuel 3 vers 1 t/m 10. Samuel wordt geroepen door de Heer. Spreek Heer, u dienaar luistert. Naar aanleiding van dit verhaal delen enkele groepsleden een persoonlijke ervaring met ons. We worden al echte Dominicanen. Vandaag kregen we een Dominicaans ontbijt en wel Bakalauw (zoute vis met paprika en ui) met Yama en broodje cervelaat en kaas en natuurlijk veel fruit. Na het weekend gingen we uitgerust aan de slag. Er is hard gewerkt. Het houtwerk van huis

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DSC03552.jpg

2,3 en 4 is klaar. 2 groepen zijn al gestart met de betimmering van een tweede huis. Tijdens de lunch kunnen we kiezen uit lekkere broodjes of rijst met kip en bonen. Er wordt ook gesproken over vasten. Dat laatste doen we dan wel mañana. Dat kan nog heel vaak herhaald worden. Groep 2 is vanmiddag gestart met het bouwen van huis nummer 6. Dit huis is bestemd voor mevrouw Isidra Baez. Zij is 78 jaar oud. Woont tot nu toe alleen boven in de bergen maar vanwege haar leeftijd is het beter om naar het dorp te verhuizen. Zij zou samen met haar zoon het nieuwe huis betrekken. Helaas is de zoon van 52 jaar afgelopen zondag overleden. Een triest bericht. Wij zijn blij dat mevrouw nu een plekje in de gemeenschap krijgt. Zij krijgt een kleiner woning. Nog even iets leuks om te melden. Vanmorgen was het druk op de plaatselijke A6 ter hoogte van knooppunt Arroyo Mingo. 20 weggebruikers met en zonder horens en al dan niet met een uier kregen een nieuw plekje om te grazen. Hiervoor moesten ze een stuk weg oversteken en wij reden er achter met de vrachtwagen. Toen we vanmiddag om half 5 thuis kwamen, hebben een aantal deelnemers nog gebruik gemaakt van de plaatselijke jacuzzi (een heerlijk bad in de rivier). Vanavond stond op het menu gele rijst, balletjes gehakt, salade, yucca frita en malodron (groen soort boontje). Heerlijk. We worden erg verwend.

Groetjes uit een zonnig Arroyo Mingo

Willie, Willie en Conny


Zondag 17 februari 2019.

Lieve mensen van ons thuisfront,

Wat hadden we een Topdag! Vanmorgen konden we uitslapen tot 7.30 uur. De meesten haalden dit niet en waren al vroeger present. De ochtend opening ging over psalm 27, over vertrouwen en verlangen. Na het ontbijt(zondagse havermoutpap, brood en fruit) werd de eetzaal ingericht tot kerkzaal. De kerkdienst zou om tien uur beginnen, maar naar goed Dominicaanse gebruik werd dit ruim half elf. Jaap en Marco hadden de dienst voorbereid, samen met de tolken Oné en Pedro. Daniel Ne, de directeur van onze partner organisatie preekte over liefde tot God en liefde tot de naaste n.a.v. het verhaal van de barmhartige Samaritaan. Daarna werd dit verhaal  uitgebeeld door een aantal van de kleinkinderen van Carmito. Het kinderkoor van Marie Louïse zong traditie getrouw twee liedjes die ze lang geleden van ons geleerd hebben. Na de lunch vertrokken we op de  vrachtwagen naar Mamey Macho om een bergwandeling te ondernemen. Onderweg in de vrachtwagen werden we getrakteerd op een fikse regenbui, maar onder een dekzeil bleven we weliswaar niet echt droog, maar leverde wel hilarische momenten op. Onderweg stopten we even in Calimetes om te buurten bij de bewoners waarvoor we in 2016 huizen gebouwd hebben. Mooi om te zien wat de mensen van hun nieuwe huis gemaakt hebben. Toen we in In Mamey Macho aankwamen ontmoetten we oude bekenden zoals Fina die verbonden is aan de school en ook Maria, die we als jong meisje leerden kennen en nu een baby heeft.  Vanaf de school die we in 2011 gebouwd hebben, liepen we door de bergen naar Arroyo Mingo. Daar aangekomen werden we  getrakteerd op een lekkere kop koffie bij meneer Martirez met daarbij een koekje en een heerlijk verse  zoete sinaasappel. Weer “thuis” gekomen een frisse douche en heerlijk spaghetti gegeten. En nu een vrije avond met “een goed gesprek” , een spelletje en een kopje gember thee van Carmito. Morgen gaan we weer met frisse moed aan het werk, we hebben er zin in! Tot morgen en een groet van ons allemaal,

Gerry  

P.s. voor Jolanda: Met de Take5 competitie gaat het prima. Nou ja, prima? Een bekende van je heeft het gepresteerd om gisteravond 150 punten te scoren…..         

                         


Zaterdag, 16 februari 2019

Om 6 uur ging weer de wekker voor de nieuwe werkdag. Iedereen had er zin in want het was direct een drukte van belang in de damesslaapzaal. De koffie staat klaar als we in de eetzaal komen. De dames in de keuken staan al vroeg op om ons ontbijt in orde te maken. Dit is allemaal handwerk. Er staan geen luxe keukenmachines in deze keuken. Vandaag krijgen we heerlijke pancakes en er is volop fruit. De dagopening gaat over Nikodemus (Johannes 3 vers 1 t/m 23). Na de opening wordt er nog nagepraat. Mooi om te zien dat mensen hiermee aan de slag gaan. In het verleden kregen de kinderen in de Dominicaanse Republiek een dagdeel les. Om die reden werden het kinderwerk tijdens ons project goed bezocht. Kinderen waren vrij en middels het kinderwerk hielden we ze weg van de bouwplaats (om ongelukken te voorkomen).  Tegenwoordig gaan de kinderen hele dagen naar school. Kinderwerk is dus niet meer zo makkelijk in te plannen. Vandaag is het zaterdag en dus kunnen we alle kinderen uitnodigen. We hadden een leuk programma met het verhaal van Noach. Een van de kinderen kon het hele verhaal aan ons vertellen. Bijzonder. Er is druk gebouwd. Inmiddels is het houtwerk bij 3 huizen al bijna klaar. De

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DSC03535.jpg

bewoners helpen flink mee en dat zorgt er voor dat alles voorspoedig gaat. Om 16.00 uur zijn we gestopt. Op de vrachtwagen weer naar ons tijdelijke huis. Jaap heeft nog even worteltjes, uien en kool gezaaid in de moestuin van het Centrum. Andere stapten direct onder een lekkere een frisse douche. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DSC03542.jpg

Om 18.00 uur een heerlijke maaltijd met een Dominicaans stukje kip. Na de maaltijd vertelt de directeur van Servidores Mundiales, Daniel Ne, het e.e.a. over het werk in dit gebied. Het is nu 20.45 uur. Er worden spelletjes gedaan en men zit gezellig bij elkaar. Het wordt tijd voor de borrelnootjes. Een goede zondag toegewenst.

Conny


Vrijdag 15 februari 2019

Hier is hij dan; het dag verslag van jullie eigen ‘verslaggevers ter plaatse’. Iedereen was al vroeg uit de veren. Er zijn zelfs verhalen bekend van iemand die wakker werd, zich aankleedde en lekker buiten ging zitten. Daar keek hij op z’n horloge en kwam tot de ontdekking dat het 02.00 uur was. We schrijven het maar toe aan de jetlag… Om 07.30 is de dagopening. Ons thema is een goed gesprek. En dit thema vliegen we dan elke keer weer anders aan. De aanvliegroute van Gerry, om nog maar even in vlieg termen te blijven, is vanochtend; een onverwacht gesprek. We lezen met elkaar de geschiedenis van Filippus en de kamerling en denken dan na over de impact van wat we zeggen. Er zijn zoveel momenten waarop we kunnen vertellen over wat er in ons leeft. Filippus sprak niet over koetjes & kalfjes of het weer maar stelde een vraag die er toe doet; verstaat u / jij wat je leest? En wij? Na een broodje met gebakken ei pakken we de tassen in en vertrekken naar onze eindbestemming. Daar aangekomen zoekt iedereen zijn / haar bedje op en richten we ons plekje in. Daarna maken we een wandeling door de omgeving zodat we een aantal huizen kunnen bekijken die al eerder gebouwd zijn. Terug in het basiskamp genieten we van een lekkere lunch met brood (typisch Hollands) en een zakje chips (typisch Dominicaans). Na het eten vertrekken we naar de bouwplaats. De gezinnen waar we voor gaan werken worden voorgesteld en ook de bouwvakkers worden 1 voor 1 aan ons voorgesteld. Over en weer is het vaak een feest van herkenning! Prachtig! We gaan aan de slag in 4 ploegjes. Natuurlijk is er vanaf het begin een lekkere onderlinge competitie dus alle groepen gaan voortvarend aan het werk. Toch wel even weer wennen aan de temperaturen, maar net als anders worden we goed verzorgd met koffie en koek. Ook hebben we niet te klagen over belangstelling. Bewoners, hun brede familie en de hele buurt kijken gezellig op onze vingers. Ook scharrelen de (huis) dieren om onze voeten. Al snel is het 16.00 uur en is het tijd om te stoppen. Op de terugweg rijden we langs huisjes die in november gebouwd zijn. Er worden foto’s afgegeven aan de bewoners daar en die vinden dat prachtig. Als snel is het tijd om te gaan eten. Als toetje bespreken we onze belevenissen van deze 1e werkdag. De avond wordt verder gevuld met lekker kletsen of lezen. Groet van Willie S. onder eindredactie van Jan.


Donderdag 14 februari 2019

Beste lezers,

Vanmorgen ging bij diverse mensen de wekker wel heel vroeg af. Het had een reden. Vandaag zou de reis richting de Dominicaanse Republiek beginnen. Iedereen was op tijd op Schiphol. Het inchecken ging snel. Voor dat we door de douane gingen, hebben we met elkaar gebeden en God gevraagd om een zegen over deze reis. We kwamen na een voorspoedige reis in Madrid aan. Ondanks de korte tijd voor het overstappen, was er nog tijd voor een kopje koffie. Hierna volgde de vlucht richting Santo Domingo. Ook dat ging goed. Alle tassen waren meegekomen en dat is ook prettig. We kwamen aan het einde van de middag aan in Santo Domingo. Het was nog licht. De reis met de bus richting Campamento APEN duurde iets langer vanwege de drukte in de stad. In APEN stond de maaltijd al klaar. Het smaakte heerlijk. Het is nu 20.00 uur plaatselijke tijd. De bedden worden klaargemaakt. Iedereen gaat na deze lange dag vroeg naar bed. Vandaag een kort stukje. We hopen u de komende dagen meer te vertellen over onze belevenissen bij het bouwen van de huizen en latrines.

Met vriendelijke groet,

De Mano a Mano groep 2019