El Mango (vanaf 9 februari 2017)

We proberen altijd direct naar onze aankomst jullie op de hoogte te stellen van onze belevenissen. Natuurlijk zijn we ook afhankelijk van de verbindingen !!


Woensdag 22 februari 2017

Beste volgers, vandaag was onze laatste werkdag. We stonden op gewone tijd op. We luisterden samen naar de ochtendopening van Gerry. Het ging over Lucas 8 vers 26 tm 39. Het ging vooral over vers 38 en 39 “Ga naar huis en vertel alles wat God voor je gedaan heeft”. Hierna volgde een lekker ontbijtje met een gekookt eitje. Daarna allemaal snel op de truck om aan het werk te gaan. Iedereen zocht zijn plekje in El Mango op om er samen voor te zorgen dat de 8 huisjes af zouden komen. Er werd nog getimmerd, geverfd, een paar randjes cement gestort. Aan het einde van de dag staan er in El Mango 8 prachtige blauwe latrines voorzien van naambordjes. Ook alle 8 huisjes zijn opgeleverd. De mensen van Tasicar blijven nog tot vrijdag in El Mango. Zij lopen alle huisjes na om de laatste zaken af te ronden. Vandaag kwam ook dokter Ramona op bezoek. Willy Steen, Esther en Marijke hebben geassisteerd met wegen, meten en andere zaken. Ramona haalde vandaag nog aan dat als ze terugkijkend op de afgelopen jaren dat ze dan kan zeggen dat er veel gebeurd is. Veel verbeterd is in dit gebied. Aan het einde van de middag is iedereen gedag gaan zeggen bij de huisjes waaraan hij of zij gewerkt heeft. Dit was voor sommige bewoners best wel emotioneel. We hoorden van Daniel Ne (directeur Servidores Mundiales) dat de mensen eigenlijk geen afscheid wilde nemen. Dit vonden ze te moeilijk. Ze kunnen eigenlijk niet verwoorden wat de afgelopen 2 weken voor hen betekend. Eigenlijk is dit voor ons ook lastig. Want ook voor ons betekende het veel. Wij mochten delen van onze overvloed. Zij deelden van hun armoede en dat was zoveel. Vanavond heeft de groep traditie getrouw boven op het dak van het centrum gezeten. We hebben onder de sterren het project geëvalueerd. Samen gedeeld wat het voor ons persoonlijk heeft betekend. Het was goed. Graag willen we iedereen danken die met ons mee leefde. Voor alle lieve berichtjes, voor alle gebeden. Heel bijzonder. Boven alles danken we God. Alles ging zo voorspoedig. We werden gespaard voor ziekte en ongelukken. Wat een zegen mochten we ontvangen. Gloria a Dios.

Dit is het laatste berichtje uit het Centrum. Morgenochtend vroeg vertrekken we richting Haina. Daar bezoeken we Compassion. Diverse van ons zullen daar hun sponsorkind of kinderen ontmoeten. Hierna rijden we door naar het vliegveld in Santo Domingo. We hopen op een voorspoedige vlucht naar New York en Amsterdam. Vrijdagmorgen rond 9 uur hopen we te landen op Schiphol. Tot ziens op Schiphol.

Janny, Marijke, Wieke Wijntje, Jan, Andrea, Reinskje, Andreas, Adri, Leny, Johannes, Tjebbe, Jaap, Jeen, Carlien, Gerry, Hilly, Willie Steen, Willie Walter, Esther, Belinda en Conny


Dinsdag, 22 februari 2017.

Een nieuwe dag ligt voor ons. Sommigen van ons genieten van de morgen stilte en zijn te vinden in de eetzaal, in de tuin van het centrum of op het dak. Het daglicht breekt om kwart voor zeven door. De dagopening gaat over het thema Deel je leven…..deze morgen leest Johannes uit Lucas 6 : 43 – 45.

We gaan enthousiast op pad er is deze dag nog veel te doen en we tellen de dagen af. Een ieder weet zijn taak, er moeten vloeren in het huis gestort worden met beton. Er moeten latrinevloertjes gestort worden en drie latrine’s  gemaakt en geverfd worden. Ramen en deuren ingezet worden en rondom de ramen moet er een omlijsting gemaakt worden. Dus dat wordt meten,  zagen en timmeren, verven en  beton maken …..het duurt even voor dat iedereen zijn plek heeft gevonden, maar dan wordt er hard gewerkt. Om twaalf uur treffen we elkaar bij de lunch en wisselen we aan elkaar uit, wat we die morgen hebben gedaan. Na het eten gaan we naar huis acht, het huis waar de imker woont met zijn gezin. Ik zit in de ploeg, die een latrine in elkaar gaat timmeren. De groep van een latrinevloer storten gaan ook mee, en een groep om timmer werkzaamheden te doen. Later voegt zich daar nog een timmergroep bij en de verfgroep komt ook nog langs om het dak en de deur van de latrine te verven. De groep van het beton storten van de latrine gaan verder met beton te storten langs de rand van het huis. U begrijpt, in en rondom het huis is het een drukte van belang. We werken deze dag langer door, het is de bedoeling, dat we vijf uur op de truck zitten om naar “huis” te rijden. Enkelen van ons gaan terug wandelen en kruisen daar bij vier maal de rivier. Het was vandaag een prachtige zonnige dag. ’s Middags dreven wat donkere wolken  over ….maar het bleef droog. Iets later dan anders zitten we aan tafel en genieten van een heerlijke maaltijd, die voor ons is klaar gemaakt. Na het eten sluiten we de dag en evalueren wij de dag. Een ieder vertelt, hoe het werk is verlopen.  Dankbaarheid vervult ons hart. Morgen de laatste werkdag en afscheid nemen van de bewoners en dorpsgenoten.

Een Dominicaanse groet van de groep.        JANNIE


Maandag 20 februari 2017

We mogen weer aan de slag en hebben er veel zin in. De wekker is nog niets afgelopen of er staan alweer een aantal dames naast hun bed. Veel gestommel in de badkamer en daarna richting keuken voor een lekker bakje koffie van onze 2 keukenprinsessen. Om 7 uur beginnen we als groep de dag met een lied en met een tekst uit Lucas. Het ging over de 10 melaatsen die beter werden. Er kwam er maar 1 bedanken. Ons dag thema is delen in dankbaarheid. Na het ontbijt reden we met de vrachtwagen richting El Mango. Door de slechte wegen is het een hobbelig reisje maar dat mag de pret niet drukken. Na aankomst werd het werk verdeeld. Er gingen mensen latrinehuisje bouwen. Er werden latrine vloertjes gestort. Er moest ook nog een vloer in een huis worden gestort. En nog veel meer klussen lagen er op ons te wachten. Rond 12.00 uur kwamen we weer samen om te lunchen onder een grote boom. Lekker in de schaduw. We mogen dan genieten van broodjes ham met kaas of kaas met ham. Het smaakt allemaal heerlijk. Als toetje eten we een zakje chips en dan kunnen we er weer tegen tot aan het einde van de middag. Willie Walter had in Nederland iets voorbereid voor de dames in El Mango. Vanmiddag hebben 9 Dominicaanse dames heerlijk onder de grote boom zitten handwerken. Het was een gezellig gebeuren. Marijke, Gerry en Johannes hadden een ontmoeting met 25 health promotors uit de buurt. Wat hen opviel was het enthousiasme en de toewijding van deze mensen. Tijdens het gesprek bleek dat de al gehele gezondheid situatie sterk verbeterd is. Dit komt met name door het Health Aducation Programm. Dit is een gezondheidsprogramma van de Verenigde Naties wat gebruikt wordt in vele ontwikkelingslanden. Dit programma is gericht op hygiënisch gebruik van water en latrines, persoonlijke hygiëne en ziekte preventie in brede zin van het woord. Alle health promotors hebben dit programma gevolgd. Dat dit programma goed werkt, hebben we gehoord uit de verhalen en we kunnen het ook zien aan de mensen die we ontmoeten. Vooral de kinderen zijn schoner en gezonder. En we weten via dokter Ramona dat kindersterfte is afgenomen. De verbeterde situatie is ook het gevolg van het kunnen beschikken over schoon drinkwater, een latrine en degelijke huizen met betonnen vloer en een niet lekkend dak. We merken hier aan dat onze werkzaamheden een groot verschil ten goede maken voor de bewoners. We mochten weer genieten van een heerlijke avondmaaltijd. Dit keer met een chocolade ijsje toe. Na de maaltijd hebben we onze ervaringen gedeeld en geluisterd naar het lied Blessings van Laura Story . Onze buurman Carmito heeft een stukje van zijn levensverhaal verteld. Een bijzondere man die altijd bereid is om ons te helpen.

Groeten uit Los Anones, Gerry, Marijke en Conny


Zondag, 19 februari 2017

We mochten uitslapen maar niet alle deelnemers zijn dit gewoon dus om half 7 hoorden we al iemand buiten lopen. Om kwart voor 7 gingen er meer mensen uit bed. Iedereen zat op tijd in de eetzaal om te luisteren naar de ochtendopening. Deze ging over psalm 133. Ons ontbijt was vandaag wel erg uitgebreid: pancakes met stroop of suiker, fruit, worstjes en er was ook nog cornflakes. Smullen dus. Na het ontbijt werd de eetzaal omgetoverd tot kerkzaal. Al spoedig kwamen er mensen binnen. Ook Rosalie was met haar moeder en zusjes aanwezig. Ze was opgehaald met de auto. Heel bijzonder om haar in ons midden te hebben. We hebben met elkaar een mooie kerkdienst gehad. Er waren veel Dominicanen. Op een bepaald moment hadden we stoelen te kort en hebben we de kinderen gevraagd om op de vloer te gaan zitten. Er is veel gezongen. Ook het kinderkoortje onder leiding van Mari Louise heeft weer voor ons gezongen. Daniel Né heeft de overdenking verzorgd. Het ging over 2 Korinthe 2 vers 14 en over Esther 2 vers 12.We moeten de geur van Christus verspreiden en dit heeft niet alleen te maken met huizen bouwen maar meer met ons doen en laten. Willy Steen is voor de eerste keer mee met Mano a Mano. Ze heeft tijdens de dienst haar indrukken verteld. Na de dienst zaten er 2 groepen uit verschillende dorpen te wachten. Ze hadden een aanvraag voor huizen bij zich. Inmiddels hebben Gerry en Johannes al 5 groepen te woord gestaan. Er is dus nog voldoende te doen. Rond een uur of 12 mochten we genieten van een heerlijke maaltijd. We kregen patatjes. We zouden na de maaltijd gaan wandelen maar helaas regende het pijpenstelen. In de loop van de middag werd het gelukkig weer droog. Alsnog de wandelschoenen aangetrokken om een mooie tocht te lopen onder leiding van onze buurman. Esther, Jaap en Hilly zijn samen met Franklin de vertaler een bezoekje gaan brengen aan Calimete (project februari 2016). Ze hebben daar diverse mensen ontmoet en huisjes bekeken. Het is nu 20.30 uur. We kijken terug op een mooie dag. Lekker uitgerust. We zijn weer klaar voor nog 3 werkdagen. Groeten uit het Centrum in Los Anones, Conny


Zaterdag 18 februari 2017

We starten de dag op gewone tijd op. We gaan vandaag gewoon aan het werk. Om 7 uur zitten we in de kring en hebben de ochtendopening over Klaagliederen 3 vers 22 en 23 Delen in genade. Elke dag schenkt hij opnieuw weldaden. Hierna volgde een lekker ontbijtje. Vandaag werden we verrast met warme havermout. Lekker. Na het ontbijt snel de rugzak gepakt om te vertrekken naar de bouwplaats. In El Mango ging de groep uiteen. Belinda ging samen met Hillie op pad om bijenkasten te renoveren bij onze imker. Andre en Adrie liepen naar huis 5 en 6. Zij hebben de binnenwanden getimmerd. Aan het einde van de dag was het klaar. Johannes en Gerry vertrokken naar La Cuchilla de Ligo om in gesprek te gaan met een groep bewoners. Deze groep wil een aanvraag indienen voor huizen bouw. Wieke Wijntje en Janny zijn gestart met latrinehuisje. Aan het einde van de dag hadden zij er bijna 2 af. Sommige groepsleden hebben hard gewerkt met het storten van vloeren. Gelukkig hielpen ook de zonen van bewoners mee. Dan schiet het lekker op. Andere groepsleden hielden juist een arbeidsvermijdende wandeling. Helaas werden ze gesnapt door onze technisch leider Tjebbe (de grote smurf) en werden ze aan het timmeren gezet. Er werd ook aan zonsvermijdende arbeid gedaan. Deze mensen hebben spijkers krom geslagen aan de binnenkant van de huizen. Vandaag gingen de kinderen niet naar school. Dus tijd voor kinderwerk. Het verhaal van het verloren schaapje is verteld. Esther, Willie en Conny hielpen de kinderen met een schapenwerkje. Aan het einde van de morgen liepen 18 kinderen met hun werkje naar huis. Omdat we zo hard werken en dus op schema liggen, mochten we om 3 uur stoppen. Sommige gingen met de vrachtwagen naar huis. Anderen gingen wandelen en trotseerden 4 rivieren en kwamen zelfs nog droog thuis. Er zijn ook groepsleden die halverwege de autorit uitstappen om het laatste stuk te wandelen. Dit scheelt 3 rivieren oversteken. Onderweg wordt de plaatselijke middenstand ondersteund door cola en andere lekkere versnaperingen in te slaan. Marijke en Conny hebben aan het einde van de middag een bezoek gebracht aan Rosalie. Ook Franklin de vertaler ging mee. Rosalie is 17 jaar en is gehandicapt. Tijdens het bezoek hebben wij veel vragen kunnen stellen aan de moeder van Rosalie. Het was een hartverwarmend bezoek. Al met al een welbestede dag. Het is nu 20.50 uur. We zitten gezellig bij elkaar en drinken een sapje of een lekker glas water. Een mededeling voor Hans, veel plezier met je glaasje rode wijn. Ter info… de pinda’s liggen op het bekende plekje.

Andrea en Conny


Vrijdag 17 februari 2017

Vanmorgen bij de opening hebben we gesproken over Levi. Zijn  naam betekend; Mijn hart.
Jezus was de enige die Levi echt zag. De rest zag hem niet zitten.
We proberen dat hier in de praktijk te brengen. Het is voor  Dominicanen ook belangrijk om gezien te worden.  B. v. de kinderen van het gezin waar we vandaag gewerkt hebben. Raoul  kon goed helpen bij het zagen en timmeren. We hebben fijn met hem samen gewerkt!  We hebben maar een paar Spaanse woorden en gebaren nodig om samen hun huis te bouwen.  Je kon aan zijn gezicht zien dat hij het geweldig vond!
Het gezin bestaat uit vader, moeder en 5 kinderen.   Ondanks hun armoede delen  ze uit van wat ze hebben.  We krijgen koffie, thee en sinaasappels.
Als de vader werk heeft dan is dat vanaf 6.00 uur tot 18.00 uur voor omgerekend 7 euro per dag. Nu heeft hij geen werk en dus ook geen inkomen.
De jongens zijn nauwelijks naar school gegaan. De meisjes wel. Ook al brengt dit de nodige kosten met zich mee. Een schooluniform kost ongeveer 25 euro, dus dat is voor 3 dagen eten.
De vader heeft een grote passie voor bijen houden. Hij heeft 3 kasten in de tuin met  daarin 3 bijenvolken. 2x per jaar oogsten ze honing wat ze vervolgens verkopen om iets bij te verdienen.  Omdat Belinda dezelfde passie deelt heeft hij alles laten zien, hij heeft zelfs de kasten even open gemaakt. Het gaat er even anders aan toe dan in Nederland, maar we hebben wat kennis kunnen delen. Hij zou graag uit willen breiden dus meer bijenvolken willen houden maar heeft daar niet de middelen voor. Wij, Hillie en Belinda, hopen hem morgen te gaan helpen met het restaureren van restanten van een oude bijenkast.

Het huis van de familie is inmiddels volledig rondom in het hout gezet. Bij de andere huizen zit zelfs het dak er al op en er wordt hard gewerkt aan de cementen vloeren. Ook aan de latrinebouw is een begin gemaakt.

Johannes en Gerry hebben een ronde gemaakt langs alle huisjes om te inventariseren wat er aan huisraad en inboedel aanwezig is. Dat varieerde van totaal 3 bekers en een mes plus 2 bedden tot een redelijke inrichting, waarvan niet alles in goede staat is.

Zoals bijna dagelijks, brengen we de avond door onder het genot van gitaarspel met zang, gezellige spelletjesspelers J en lezende mensen. Hasta manana!

Hillie en Belinda


Donderdag 16 februari 2017

Vanmorgen ontbeten met  vers gebakken pannenkoekjes, lekker!! Een goede basis voor weer een dag hard werken. Vandaag gingen namelijk de eerste betonnen vloeren in de huisjes. En dat betekent veel, heel veel scheppen, kruien, spitten en water  halen (soms zelfs uit de rivier, huisje 1). Het water halen gaat voor huisje 1 tot het verleden behoren omdat we inmiddels zijn begonnen om een geul te graven , of zoals we het hier zeggen; een graaf sleuven….;)… , zodat we een waterleiding kunnen aan leggen naar dit huisje.

Vandaag ook een stralende dag en dat zorgde voor echte Dominicaanse temperaturen. Het was dus zweten geblazen. Wel hadden we veel hulp van onze Dominicaanse ‘collega’s’ wat er voor zorgde dat we flink zijn opgeschoten. Zo is bij twee huisjes de betonvloer klaar. Er is vandaag ook weer heel wat afgetimmerd zodat bij bijna alle huisjes het hout rondom al is aangebracht.

Zoals wel vaker op de DR gaat de planning niet zoals verwacht. Dokter Ramona zou vandaag spreekuur houden in de kerk maar door een ongeval met haar chauffeur (het bleef gelukkig bij blikschade) wordt dit verzet naar volgende week. Ook hebben we vandaag weer ‘oude bekenden ‘ ontmoet. Conny bezocht namelijk samen met de Willie’s de klas van juffrouw Wendy.  We werden heel hartelijk onthaalt in de klas. Toen we terug kwamen bij het centrum stonden er lekkere wraps voor ons klaar.

Vandaag was een lokale reporter aanwezig op de bouwplaats. De reportage is te vinden op facebook!

Hasta Manana!

Esther en Willie


Woensdag , 15 februari 2017.

Een nieuwe dag breekt aan na een nacht waarin veel regen is gevallen. De wekker gaat om zes uur af, de eersten staan op. Anderen blijven nog even liggen. Om 7 uur wordt de dag geopend door het lied “Wij delen geloof Wij delen de hoop  Die wij ontvangen van  God  Vijf broden twee vissen De Heer die het brak En niemand kwam iets te kort Zo willen wij delen …..van wat Hij ons gaf. Naar aanleiding van dit lied wordt door Johannes de dagopening gehouden uit Marcus 6 : 30 – 44. Waarin het gaat over de vermenigvuldiging van de vijf broden en de twee vissen. Delen is vermenigvuldigen.

Na het ontbijt verzamelen we ons op de truck en deze brengt ons op de werkplek. Waar iedereen aan het werk gaat. Wij hebben er zin in, het weer werkt mee….het is droog ….en de zon schijnt achter de wolken. We werken in groepen, aan huis vier werken Belinda, Jeen  en Andrea aan de punt van het huis, Hillie en Wieke aan de voorkant boven de voordeur, Tjebbe en ik opzij van het huis, de bovenste plank moet er tegen aan met uitsparingen. Meten, zagen en timmeren ook de andere twee ploegen zijn hard aan het werk gegaan. Ons doel is om vandaag de volgende drie huizen “plankdicht” te krijgen. Een regenbui was ’s  middag de spelbreker, zo dat het net niet lukte.  We moeten ook nog aan de slag voor de latrines, maar dat komt later. Bij huis vijf, bewoners zijn Mayra en Confesor, komt de latrine van de school van Eva en Sara.

Om half vijf verzamelen ons om terug te gaan naar het centrum. Enkelen gaan lopen, zij wandelen daar een uur over.  Marijke, Jeen , Andrea en ik stappen halverwege de rit uit en brengen een  bezoekje   aan een echtpaar, waar Marijke en Andrea in november kwamen om eerste hulp te verlenen. Zij waren benieuwd, hoe het nu met hen zou zijn. Na een steile klim kwamen we bij hun huis aan, waar we te horen kregen, dat zij verhuisd waren naar Sant Christobal. Daar woonden ook kinderen van hen. Wij wandelen naar het centrum. Genieten van de natuur, van de bomen, die in bloei staan (oranje). Bij thuis komst krijgen we om zes uur en heerlijke maaltijd. Na de maaltijd evalueren we de dag. Iedere groep heeft met veel plezier en inzet gewerkt aan “hun” huis. Vanmiddag is er kinderwerk van start gegaan. De kinderen kwamen in hun mooiste kleding naar het kinderwerk. Zij kregen het verhaal over de schepping te horen. Er werd gezongen en geknutseld. De kinderen die van het kinderwerk terug kwamen, liepen met een mooie kroon op versierd met zeedieren.  Ook mama’s en oma’s  knutselden mee. We mogen terug zien op een mooie dag en de Dominicanen zeggen dan Gloria a Dios. Aan God de dank.                                                                  Namens de groep, een hartelijke groet van JANNIE


Dinsdag 14 februari.

Lieve mensen thuis,

Al direct na het opstaan kregen we een echte Valentijns verassing: een rose hart-lolly.

Daarna de ochtend opening over Deel je moed. Dit naar aanleiding van het verhaal over de vrienden van Daniël die gedwongen werden het gouden beeld van Nebukadnezar te aanbidden, maar dit met volle overtuiging weigerden. Na een stevig ontbijt vertrokken we naar de werkplek. Het had veel geregend vannacht, maar gelukkig had Paulina, de bewoonster, allen redelijk droog kunnen houden. Van het huis waaraan we werken zijn alle houten muren inmiddels klaar. De bouwvakkers gaan vanmiddag de zinken golfplaten op het dak bevestigen. Inmiddels zijn wij aan ons 2e huis begonnen. Dit huis is voor het gezin van Dilora en Jose met hun 5 zoons. We maken kennis met elkaar en het is bijzonder dat ze ons vertellen dat ze de vreugde van het oude huis willen meenemen naar het nieuwehuis. Ook de zoons stellen zich voor en uit hun verhaal blijkt hoeveel ze van hun moeder houden. Op de vraag op dat zo is, antwoorden ze tegelijk en volmondig Ja! Tijdens het werk krijgen we veel hulp van hen, dus het werk gaat als een speer. Ook onze collega’s van de andere huizen zijn klaar met de houten buiten muren en schuiven door naar een volgend huis. De bouwvakkers houden zich ook bij deze huizen bezig met de dakplaten. Morgen gaan we met frisse moed verder met de bouw. Uit dit alles zullen jullie wel merken dat het goed met ons gaat. Geen verwondingen, zelfs geen kleintjes, en een goede sfeer en heel veel plezier met elkaar. Na de gebruikelijke koude douche hebben we lekker gegeten: rijst met vlees, sla en gebakken mais koekjes. Na het eten delen we onze indrukken en verhalen en nu zitten in de rust in onze “recreatiezaal”. Lezen en spelletjes doen met op de achtergrond livemuziek van Carlien met gitaar. Namens ons allen de hartelijke groeten, Gerry


Maandag 13 februari 2017

We werden wakker door de wekker. Ook al werk je niet dan kan je nog goed moe worden van al het reizen en rondwandelen in New York. Vandaag onze eerste werkdag. We hebben er zin in. De dag werd geopend met een stukje uit Lucas 5 vers 1 tm 5. Jezus die op sabbat door de korenvelden liep en waar de leerlingen spontaan begonnen met het plukken van aren. Na de opening volgde een ontbijt met wentelteefjes en vers fruit. Snel de rugzak gepakt en op weg naar de bouwplaats met de vrachtwagen en de nieuwe auto van Willy. We rijden tussen de landerijen door richting El Mango. We zien dat er flink gesnoeid en gekapt is. Meer lucht en licht voor de sinaasappelbomen, cacao bomen en koffie struiken. Om in El Mango te komen, rijden we door 4 riviertjes heen. De bouwvakkers van Tacisar staan al op ons te wachten. Er volgt een hartelijke begroeting en spoedig gaan 3 groepen uiteen. Elke groep begint met gebed bij het toekomstige huis. Een mooi begin van het project en van de dag. Als spoedig klinken er weer vertrouwde bouwtermen in het Nederlands of Spaans. De toekomstige bewoonster van huisje 2 is gevraagd of ze de koffie wil maken voor de groep. Als je mee helpt met het bouwen van huisje 2 heb je geluk want dan krijg je als eerste een lekker bakje. Wij zaten dan ook al om 09.45 uur aan de koffie. Wat ging het werk voorspoedig. Je zag per uur de wanden groeien. In huisje 2 komt een vader, moeder en 4 jongens wonen. De jongens waren naar school. Ze zijn 10, 12, 14 en 16 jaar oud. Ook huis 1 en 3 vordert flink hoorde we tijdens de lunchpauze. Iedereen werkt met heel veel inzet en plezier. Ook Marijke heeft haar medische kennis al gebruikt. Er zijn al 3 pleisters geplakt in huis 2. Reden… de nieuwe zagen worden te enthousiast gebruikt en je moet nooit je duim onder een zaag inwerking houden. Oude bekende komen ons groeten. De bewoonster van huisje 3 – november 2016 project komt langs. Wat ziet ze er goed uit en dat geldt voor alle bewoners die in de huizen van november 2016 wonen. Dit bevestigt dat het overleven in een nat, kapot huis of wonen in een volwaardig huis veel goed doet aan je gezondheid en leefomstandigheden. Ook ontmoeten we Augustina uit een project van een paar jaar geleden. Augustina had een krab gevangen in de rivier en wilde deze voor ons koken. We hebben haar gezegd dat ze er zelf maar van moest genieten. Met haar en haar man en kleinkind gaat het goed. Na de lunch werd er flink doorgewerkt. Ook de bewoners hielpen mee. Aan het einde van de middag waren de eerste 3 huizen rondom plankdicht. We gingen voldaan naar het centrum terug. Sommige maakte er een prachtige wandeling van om thuis te komen. Het was de hele dag droog. Soms wat bewolkt. De regen kwam pas toen we allemaal thuis waren. Inmiddels is het droog en hebben we lekker gegeten. We zitten nu bij elkaar. Er wordt gitaar gespeeld, gezongen en er worden spelletjes gedaan. Tot morgen.

Marijke en Conny

   


Zondag 13 februari 2017 (iets later oorzaak “GEEN” verbinding)

Een korte nacht maar toch heerlijk geslapen. Iedereen stond rond 7 uur weer naast zijn/haar bed. Sommige gingen zelfs nog even zwemmen. Onze dag begon met een opening over Psalm 25. Liefde en trouw zijn de weg van de Heer. En dat mogen we delen. Wat een mooie boodschap. Hierna een lekker vertrouwd ontbijtje. In het APEN kamp eet je namelijk altijd roerei, wit brood en fruit. Prima en lekker. We vertrokken spoedig richting de kerk van Daniel Né. Deze kerk staat naast het woonhuis van Daniel en Mercedes Rodriques. Voor sommige een bekende naam. We werden welkom geheten. Hebben het e.e.a. vertelt over onze werkzaamheden van de komende dagen. De voorganger heeft voor ons gebeden. Er is veel gezongen en de preek ging over Genesis 29 vers 16-30. Over de liefde van God voor iedereen. De voorganger betrok de gemeente in zijn verkondiging. Na de lunch zijn we op weg gegaan naar ons tijdelijke huis Het Centrum in Los Anones. Tijdens de rit hierna toe mochten we genieten van de mooie uitzichten en de oranje bomen (bloeien alleen in februari). Om 16.00 uur kwamen we aan. De koffie stond klaar. Iedereen zocht zijn/haar plekje en we maakte ons gereed voor een wandeling richting El Mango. Helaas begon het toen te regenen en dit gaat nog steeds door. Het is nu 17.10 uur …. Geen wandeling meer. Jammer maar morgen nieuwe kansen.

Het werd toch nog droog dus nog even gewandeld naar de mensen waarvoor we in november 2016 een huis hebben gebouwd. We komen na een regenbui bij hen langs. Alle huizen zijn binnen droog. We treffen enthousiaste mensen aan. Er brandt ligt in diverse huizen. Er zijn gordijnen opgehangen. Het huis wat vlak bij Carlos is gebouwd, is roze met blauw geverfd. Ook de inrichting is roze met blauw. Anna van huis 1 toonde trots haar tuintje voor het huis. Wat geweldig allemaal. Het begint weer te miezeren. We gaan op weg naar huis waar een lekkere warme maaltijd staat. Het is nu 21.15 uur sommige liggen op bed. Andere zoeken alle meegebrachte spullen voor het kinderwerk uit. Wat veel. Er worden spelletjes gedaan.

Morgen onze eerste werkdag. We hebben er zin in.


Zaterdag 11 februari 2017.

Heerlijk geslapen in onze warme bedjes. Na het ontbijt wordt er door diverse mensen gewandeld. Sommige gaan een blokje om. Andere gaan op zoek naar een speciaal pad “the High Line”. Helaas is dit pad gesloten i.v.m. sneeuw en ijs. Het is minder koud, geen wind dus prima wandel weer. De zon kijkt ook al stiekem om een hoekje. De wegen zijn vies en glibberig, hopen sneeuw, er wordt nog gestrooid maar ook sneeuw geschoven. Na half 11 gaan we als groep nog een wandeling maken door het Central Park. We komen ook nog langs de Trumptower. Pedro noemt het de Dumptower. Hierna komen we even terug om de tassen op te halen en gaan dan direct naar de luchthaven.

Ondertussen wordt er wel gewerkt in El Mango. We kregen van de werkers van Tasicar de vraag of ze verder mochten gaan. De mannen hebben inmiddels alle muurtjes klaar (van alle 8 huizen). Ze gaan nu de staanders plaatsen. Een precies klusje wat wij anders met elkaar hadden gedaan. Mogelijk kunnen we maandag al beginnen met zagen van planken en timmeren. Diverse groepsleden hebben nieuwe zagen in de tassen dus dat moet helemaal goed komen.

Nog iets anders wat we ook graag met jullie willen delen. Zoals jullie al weten is het een bijzonder project. Geen 6 huizen maar 8 huizen mogen we gaan bouwen. Maar buiten dat ontmoeten we ook zeer behulpzame mensen. Op Schiphol hielp men ons om z.s.m. richting New York te kunnen. Op New York waren weer 2 dames die heel veel voor ons hebben gedaan. De 1 ging op zoek naar onze kwijtgeraakte namen in het computersysteem en vond ons weer. De ander belde diverse hotels om er voor te zorgen dat wij een slaapplaats kregen. In het hotel aangekomen was er weer een ander behulpzame vrouw.

We praten jullie nog even bij over de rest van onze zaterdag. De reis richting luchthaven ging voorspoedig. Inchecken van onze spullen ging niet zo snel als we wilden maar alles is mee. Het vliiegtuig stond netjes te wachten. We hadden op tijd kunnen vertrekken maar er was wat vertraging. Prima vlucht gehad. Douane in de DR ging heel snel binnen 1 uur stonden we buiten en konden we onze Dominicaanse vrienden Daniel met zijn vrouw, Franklin, Willly en Pedro begroeten. Het is nu half 2 snachts. We zitten in de bus richting campamento APEN. Daar brengen we de nacht door. Wel te rusten allemaal en een goede zondag. De Mano a Mano groep.


Vrijdag 10 februari 2017.

Een verslag uit New York. Iedereen heeft heerlijk geslapen. We kwamen elkaar tegen bij het ontbijt. Heerlijk uitgebreid, we konden van alles pakken, zelfs echte havermout. Even iets over het weer. Het is heel erg koud, dit komt vooral door de harde wind. Sta je in de zon dan valt het wel mee. Daar niemand zijn dikke winterjas bij zich heeft, worden er alternatieven bedacht om toch warm te blijven. Sommige lopen met 5 shirtjes aan. Andere hebben een plastic regenponcho onder hun kleren aangetrokken. Plastic zou de koude wind kunnen tegenhouden. Andrea loopt met een geïmproviseerde sjaal om. Er worden kleren uitgeleend. Werkhandschoenen doen nu dienst als handschoenen tegen de kou. Als klapper had iemand zijn pyjama onder de kleding aangehouden. Leuk modelletje, roze met bloemetjes. Toch is het niet voldoende dus gaan we ook shoppen. Tjebbe koopt een nieuwe bodywarmer. Er worden vesten gekocht door Adry en Reinskje. Johannes en Andre hebben een nieuwe jas met capuchon. Last but not least Conny met haar spraakmakende pet. Heel handig want dan blijven ook je oren warm. Reinskje heeft handschoenen zonder vingers gekocht. Wieke heeft een lekkere sjaal aangeschaft en Willy een leuke gestreepte muts. Afijn, we lopen hier rond volgens de laatste wintermode van New York. We zitten op loop afstand van Time Square. Vandaar uit met de metro richting World Trade Centrum waar we de gedenkplek van 9/11 hebben bekeken. Een bijzondere plek omringt door sneeuw. Hierna zijn we naar de Trinity kerk gegaan. De kerk die een belangrijke plek was na 9/11. Toen we in de kerk kwamen was er net een dienst aan de gang. Die hebben we even gevolgd. Hierna zijn we richting de veerboot  Staten Island gelopen. Vanaf de boot zagen we de skyline van Manhattan en het Vrijheidsbeeld. Vanuit Staten Island zijn we ook weer terug gevaren. Vervolgens nog het National Museum of the American Indian bekeken. Terug per metro naar ons hotel. Rond 18.00 uur naar een eettentje waar we heerlijk hebben gegeten. Nu zitten we weer in ons hotel. Sommige gaan nog even naar buiten een frisse neus halen. Andere zitten aan de koffie of thee.

Morgen gaan we om 16.00 uur richting de luchthaven. Ons vliegtuig vertrekt om 19.56 uur richting Santo Domingo. Voor de tijd gaan we nog wandelen in Central Park (als het niet te koud is) en bezoeken de Trumptower. Het wordt dus weer een lange dag. We komen rond midden nacht in Santo Domingo aan en slapen in kamp APEN. Tot morgen. Marijke, Gerry en Conny

     

 


Vrijdag 10 februari 2017

Zitten we vast in New York op deze dag. Gister veel te laat vertrokken uit Amsterdam vanwege de sneeuwstormen in New York. Hierdoor hebben we onze aansluitingen gemist en konden niet doorvliegen naar de Dom.Rep. Dat gaat pas morgenavond (zaterdag) lukken. We zijn allemaal goed gezond maar hebben het wel koud als we de neus buiten de deur steken. We zitten in een hotel hartje New York. We zouden vandaag kunnen gaan shoppen !!!!!!! maar niemand heeft een jas bij zich. Later op de dag zullen we een langer verhaal over onze belevenissen plaatsen.

Groet,Johannes

Hier komt het verslag van gister:

Donderdag 8 februari 2017

Het was vroeg dag vandaag. We moesten om 7.00 uur op Schiphol zijn. Sommige vertrokken dus al om 5 uur van huis. Op Schiphol aangekomen bleek dat we dikke vertraging zouden hebben. Reden van de vertraging heel veel sneeuw op New York. Ons vliegtuig gaat pas om 13.30 uur stond er op de borden. Toch maar inchecken want de groep was netjes op tijd. Bij het inchecken bleek dat er 15 van de 21 mensen niet bestonden in het systeem. Na veel zoekwerk kwamen alle 15 personen boven water. Vervolgens door de douane. Ook dat duurt weer een poosje. Het is nu half 11. We zitten aan de koffie/thee, lekkere broodjes, sapjes. Omdat we een leuke vertraging hebben, kregen we een consumptie bon van Schiphol. Sommige drinken een lekker fruitsapje uit een flesje met een mutsje. Dit mutsje wordt door vrijwilligers gebreid en door de verkoop van het flesje wordt er weer een project gesponsord voor eenzame ouderen in Nederland. Het sapje smaakt daardoor extra lekker.

Wordt vervolgd.

Om half 1 stapten  we in het vliegtuig. Het vliegtuig werd eerst schoongemaakt aan de buitenkant vanwege ijsvorming. Om 13.55 uur gingen we echt vliegen! Een voorspoedige vlucht volgde. Om 16.30 uur plaatselijke tijd kwamen we aan in New York. Daar volgde gewone douane handelingen.  De bagage was allemaal mee gekomen. Alles snel verzamelt op een 2 karren en op weg naar de balie voor het omboeken van vlucht vanwege de gemiste vlucht naar Santo Domingo. Daar bleek dat niet alles goed was gegaan. Veel gepraat, er kwam steeds meer personeel achter de desk. Na een poos werd duidelijk dat we niet zouden vertrekken uit New York. Maar wanneer dan wel? Wordt het vrijdag of zaterdag? Waar gaan we overnachten? Allerlei vragen waar een antwoord voor moet worden gezocht. Inmiddels is het 19.40 uur. Er is nog niets bekend.

Wordt vervolgd.

Het is nu 23.23 uur. We zitten in een hotel. Sommige slapen op de 24 etage andere op etage 31 of 36. Voor iedereen is er een lekker warm bedje. Wat de dag van morgen ons brengt, is nog een verrassing. Zaterdagmiddag vertrekken we naar Santo Domingo. Ondanks deze tegenvaller hebben we het goed met elkaar.

Groeten uit New York

De Mano a Mano groep